[...] metabolizm cynku. Metaliczny posmak w ustach i czosnkowy zapach oddechu wywołuje selen. Człowiek potrzebuje do 200 mikrogramów selenu dziennie, toksyczne jest już 700 mcg na 24 h. Dlatego trzeba podchodzić z dużą ostrożnością do tego pierwiastka i z pewnością nie należy go przedawkowywać. Zaburzenia dotyczące jamy ustnej, a depresja i [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
[...] i ogólnej kondycji zdrowotnej. Gdy pod kątem krzepliwości krwi oceniono pacjentów biorących udział w badaniach naukowych, dowiedziono, że u osób przyjmujących do 360 mcg witaminy K2 przez okres do 12 tygodni ani nie pojawia się nadkrzepliwość krwi, ani jakiekolwiek ryzyko wystąpienia zakrzepicy (Westenfeld, 2012; Theuwissen, 2012). Wręcz [...]
[...] we krwi (w 2 na 3 badaniach, które brały pod uwagę ten aspekt). Zawodnicy wspomagani rhGH znacznie częściej cierpieli na obrzęki oraz zmęczenie. Stosowano dawkę średnio 36 mcg GH /kg dziennie. Podsumowanie Sauna może mieć silny wpływ na prolaktynę. Prawdopodobnie efekt stosowania sauny jest chwilowy, ale panie powinny uważać z długotrwałym i [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
[...] nowotworów, w tym raka prostaty, piersi i macicy. Zapotrzebowanie na Se dla osoby dorosłej wynosi ok. 5 mikrogramów na 1 kg masy ciała na dobę (400 mcg, czyli 0,4 mg dla osoby ważącej 80 kg). Stężenie selenu w analizowanych próbkach roślin wynosiło od 0,08 do 0,12 mg w kg. Rubid (Rb): rubid ma nieznaną rolę biologiczną, [...]
[...] MK7, która skutecznie będzie wspomagać wykorzystanie wapnia przez układ kostny, ograniczając jego kumulowaniu się np. w tętnicach. Optymalna dawka witaminy K2 wynosi od 50 mcg do 100 mcg na dobę. 3. Beta-karoten Beta-karoten, podobnie jak witamina C, należy do grupy bardzo silnych antyoksydantów. Jego działanie będzie skutecznie hamowało [...]
Witamina K należy do grupy czterech witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jej odkrycie przypisuje się duńskiemu naukowcowi Henrikowi Dam, który w roku 1934 eksperymentując na kurczakach, zauważył, że jakieś do tej pory nieznany czynnik wpływa na stopień krzepliwości krwi. Tę nieznaną substancję nazwał witaminą K, od duńskiego słowa [...]
Niedawno Amit Sapir (profesjonalny kulturysta) zamieścił szokujący tekst dotyczący kulturystyki. Zanim w komentarzach rozpęta się piekło... Amit miał na myśli raczej dążenie do bycia zawodowcem (tj. uzyskania tzw. pro card), a nie życie przeciętnego ćwiczącego amatorsko zawodnika. Jednak nie da się ukryć, iż wiele z tych przemyśleń da się odnieść [...]
[...] po: 20,4 pg/ml (norma > 52 pg/ml) Estradiol, przed: 2,2 pg/ml, po: 3,7 pg/ml (norma estradiolu w surowicy dla mężczyzny: 10-50 pg/ml). U mężczyzny powstaje ok. 35-45 mcg estradiolu dziennie (0,130-0,165 μmol), z czego 20% jest produkowana przez jądra. 60% krążącego estradiolu jest wytwarzana w jądrach lub pochodzi z konwersji androgenów [...]
W ostatnim czasie odnotowano dziesiątki zgonów kulturystów różnego szczebla. W niektórych przypadkach można powiązać śmierć zawodnika z poradami „guru dopingu” dotyczącymi absurdalnych dawek leków i środków niedopuszczonych do stosowania u ludzi (np. DNP). Istnieje cała rzesza ludzi, którzy doradzają w kwestiach treningowych, dietetycznych, [...]
Testosteron jest jednym z najważniejszych hormonów błędnie wiązanych tylko z mężczyznami. Odgrywa ogromną rolę także u kobiet. Wyniki badań klinicznych sugerują, że egzogenny testosteron poprawia funkcje poznawcze i funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego u kobiet po menopauzie. Redukcja tkanki tłuszczowej Naukowcy zmierzyli u 11 zdrowych [...]
[...] kobiety do cukrzycy, a dzieci do niskiej masy urodzeniowej, insulinooporności i otyłości w późniejszym życiu. Zalecane dzienne spożycie B12 dla kobiet w ciąży wynosi ok. 2,6 mcg. Źródła witaminy B12 obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja, nabiał i ryby. Ryzyko niedoboru jest wysokie u wegetarian i wegan. Witamina B12 [...]
W artykule naświetlę pokrótce, skąd wziął się problem dopingu w sporcie, opiszę cyrk związany z podnoszeniem ciężarów, w końcu przybliżę kwestie związane z paszportem biologicznym oraz androgenami u pań. Występowanie hiperandrogeniczności rodzaju 46 XY wynikającej z nieprawidłowego rozwoju płci wynosi 7 na 1000, czyli sto czterdzieści razy więcej [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] (proces aromatyzacji, powiązany z cytochromem P450). U mężczyzn do 85% estradiolu i 95% estronu powstaje … właśnie w procesie aromatyzacji. U mężczyzny powstaje ok. 35-45 mcg estradiolu dziennie (0,130-0,165 μmol), z czego 20% jest produkowana przez jądra. 60% krążącego estradiolu jest wytwarzana w jądrach lub pochodzi z konwersji androgenów [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.